Největší osobnosti českého národa

Kolekce stříbrných pamětních medailí s portrétem Václava Havla na přední straně medaile a s českými státními znaky na reversu. Medaile jsou uloženy v lakovaném dřevěném pouzdře.
V Kanceláři Václava Havla se nacházejí dvě kolekce pamětních medailí. První kolekce vyobrazuje Václava Havla jako prezidenta, na aversu medaile je v pozadí za podobiznou Václava Havla česká vlajka. Druhá sada byla vydána 5. 10. 2011 u příležitosti Havlových 75. narozenin v limitovaném počtu 2 500 kusů. Sada je neúplná, Václav Havel několik medailí rozdal svým přátelům a spolupracovníkům.
Kolekci navrhl a vytvořil český akademický sochař Vladimír Oppl, autor české oběžné dvacetikoruny a dnes již nepoužívaného padesátihaléře.
Tato kolekce pamětních medailí je součástí projektu Největší osobnosti českého národa společnosti Národní Pokladnice. Jako první byla vydána kolekce pamětních medailí s T. G. Masarykem, která tento projekt uvozovala. Účelem projektu je „zvěčnění a uctění významných českých osobností“ na pamětních medailích, které jsou volně prodejné. Další kolekce pamětních medailí byly vydány mimo jiné s vyobrazením svatého Václava, s českým králem Přemyslem Otakarem I. a Františkem Palackým.

Informace o medailích:
Vzácný kov: Stříbro (999/1000)
Váha: 15 g
Průměr: 34 mm
Rok emise: 2011
Avers: Portrét Václava Havla
Revers: České státní znaky
Kvalita ražby: Leštěné razidlo
Země emise: Česká republika
V jedné z kazet je i medaile s nepatrně větším průměrem, na zadní straně s českým lvem a nápisem 75 milionů Kč.
Jedna z medailí se také nachází v zasedací místnosti kanceláře Václava Havla na polici v knihovně. Je vystavena v černém rámečku.

Další pamětní medaile s podobiznou Václava Havla:

Více informací o poslední pamětní medaili můžete nalézt zde.